Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Grova rågbröds kakor

 
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

Lättbakad grovt nyttigt rågbröd. Om man gör egen färskost blir brödet ännu godare och saftigare om man använder vasslan.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Gör så här: Smula ner jästen i en bunke. Slå på vatten och eventuell mjölk och rör om. Låt blandningen stå någon minut tills jästen hunnit lösas ordentligt.
  2. Häll i saltet, fänkålen (som stötts i mortel eller malts), det grova rågmjölet och ungefär hälften av vetemjölet. Rör ihop degen med en trägaffel.
  3. Häll i resten av vetemjölet och arbeta degen igen, men inte mer än att allt blandas. Här behövs ingen knådning i verklig mening. Degen blir lösare än man kanske är van vid, men det är precis som det ska vara här.
  4. Lägg en handduk över bunken och jäs degen i ca 30 minuter med den större jästmängde eller i ½ -1 timme vid den mindre mängden jäst.
  5. Häll ut degen på mjölat bakbord, ta mjöl på händerna och fös ihop degen till en bulle. Dela den i fyra lika stora delar.
  6. Forma varje bit till en rund, lite ojämn bulle. Lägg två bullar på varje smord plåt och platta ut bullarna med handflatan. Låt brödet jäsa i ca 20-30 minuter på plåten.
  7. Grädda i 225 grader ugnsvärme mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt brödet svalna invirat i en handduk.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.