Lättbakad grovt nyttigt rågbröd. Om man gör egen färskost blir brödet ännu godare och saftigare om man använder vasslan.
Instruktioner
- Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke.
Slå på vatten och eventuell mjölk och rör om.
Låt blandningen stå någon minut tills jästen hunnit lösas ordentligt.
- Häll i saltet, fänkålen (som stötts i mortel eller malts), det grova rågmjölet och ungefär hälften av vetemjölet.
Rör ihop degen med en trägaffel.
- Häll i resten av vetemjölet och arbeta degen igen, men inte mer än att allt blandas.
Här behövs ingen knådning i verklig mening. Degen blir lösare än man kanske är van vid, men det är precis som det ska vara här.
- Lägg en handduk över bunken och jäs degen i ca 30 minuter med den större jästmängde eller i ½ -1 timme vid den mindre mängden jäst.
- Häll ut degen på mjölat bakbord, ta mjöl på händerna och fös ihop degen till en bulle. Dela den i fyra lika stora delar.
- Forma varje bit till en rund, lite ojämn bulle. Lägg två bullar på varje smord plåt och platta ut bullarna med handflatan.
Låt brödet jäsa i ca 20-30 minuter på plåten.
- Grädda i 225 grader ugnsvärme mitt i ugnen i ca 20 minuter. Låt brödet svalna invirat i en handduk.
Publicerat den
11 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar