Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Köttgryta med vitlök gjord på högrev

(52 kommentarer)  
Köttgryta med vitlök gjord på högrev Köttgryta med vitlök gjord på högrev
  • Serverar: 4 portioner
Skriv ut

En mustig god köttgryta gjord på högrev av nöt! Kalops i all ära men nu har vitlöken fått stå till tjänst i denna gryta och det blir stor skillnad från den klassiska kalopsen! Mer sting!!

Ingredienser

Instruktioner

Skär köttet i mindre bitar, bryn i stekpanna och lägg sedan över i en större gryta. Häll på vatten så det knappt täcker köttet, låt koka upp & skumma av noga. Tillsätt buljongtärningarna, lök, morötter, (klyftade) vitlöken, pepparkorna & lagerbladen! Brässera på svag värme ca 2½ timme till köttet är riktigt mört. Tillsätt grädden & låt koka upp ett par minuter innan servering. Servera till kokt potatis & vinbärsgelé!

Liknande recept

Kommentarer (52)

  • kucken 15 mars 2008

    Hur blir morötterna efter 2 1/2 timmes kokning? Är det meningen att de ska lösas upp som löken?

  • Nell 2 september 2008

    Kanongott och till och med sonen som brukar protestera mot kött gav den VG. Morötterna lägger jag personligen i senare och gör det då med hela mörötter eller lagom bitar så det rymms i grytan. Det gäller att hitta fin högrev annars så kan det misslyckas totalt.

  • Cecilia84 1 december 2008

    Denna gryta var mycket god och väldigt omtyckt! Ska definitivt göra den igen väldigt snart :)

  • CuteMilliz 9 januari 2009

    Kanongott, tack för ett underbart recept. Hela familjen älskade grytan! Helt klart en ny återkommande rätt i vår familj. La dock i morötterna mot slutet... inte från början.

  • perpat 19 februari 2009

    Hej jag undrar om det skall vara 5 hela vitlökar eller 5 vitlöksklyftor i denna goda gryta häls perpat

  • Hegro 20 augusti 2009

    Jag älskar den här grytan! En av mina absoluta favoriträtter.

  • ingbrittj 27 augusti 2009

    Tack för receptet, grytan blev jättegod. Jag sätter alltid in hela grytan (gjutjärn) i ugnen så sköter det sig själv :-) Lägg ett galler i botten på ugnen och 200 grader.

  • mrex3m 12 september 2009

    Kanongod! Jag la till 2 Palsternackor och 7 Enbär. Det gjorde susen

  • MosterA 22 november 2009

    Väldigt god gryta. Jag bara gjorde några ändringar: Morötterna lade jag i sista timmen (vill ha dom mjuka och tagit smak av grytan) Använde 5 solo-vitlökar istället för färsk (priset) Lade till rödvin och mushroomsoya Skulle ha passat med burkchampinjoner också (sista timmen). Men det kom jag inte på då. Tog upp kryddorna efter en timme (lagda i te-sil enl tips på MK). Resultatet vart HELT SUVERÄNT GOTT

  • galaga 29 november 2009

    Supergott!!

  • galaga 29 november 2009

    Supergott!!

  • Karamelli 7 december 2009

    Supergott, verkligen! Brukar göra dubbelsats och frysa in. Perfekt att ta fram och värma ;)

  • ansusaaristo 20 december 2009

    skall det alltså vara 5 hela vitlökar i grytan?

  • Lilljeppe 21 december 2009

    nej, självklart ska det vara klyftor:)

  • ansusaaristo 13 januari 2010

    jag hann tillaga grytan innan jag fick ditt svar. använde 5 hela vitlökar och det blev så gott att vi inte trodde det var sant! ! grytan fick koka lite extra, jag häll i även lite rödvin.köttet blev perfekt. tillsatt morötterna mot slutet, smakade av med extra kryddor. i särklass den godaste grytan jag nånsin ätit! skall göra en stor portion till helgen.

  • susannesveen 16 februari 2010

    Jätte gott recept, rekomenderas starkt!

  • lillakockan 18 mars 2010

    Jag älskar en mustig köttgryta och denna var riktigt god! Smakade av såsen med lite messmör och det blev otroligt gott. Såg att andra tipsat att vänta med morötterna till sista timmen, så vi gjorde det och de blev toppengoda :)

  • sannado 9 april 2010

    Jag hade också i lite rödvin och det blev så gott... Tackar för receptet:-)

  • Tezzan77 12 maj 2010

    Men jisses va god den blev! Det var inte sista gången jag gjorde den :)

  • minegen 17 maj 2010

    Vilken kalasgryta, den kommer att göras fler gånger.

  • monicadanell 6 juni 2010

    Men jösses vilken god gryta 5 poäng från mej monica

  • BulliMia 27 juni 2010

    Mums! Jag var tvungen att bli medlem för att få receptet? BulliMia

  • luddeswe 9 augusti 2010

    Denna gryta tillhör en av mina favoriter när det gäller grytor. lite beroende på vilket humör man är på så varierar jag kryddningen lite. med tex lite sesamolja. Morötterna skall inte vara med från början dom blir helt sönderkokta bättre vänta till sista timmen med dom.

  • maneten 31 augusti 2010

    Hej! Jag håller med alla andra som gjort denna gryta, den var verkligen god!! Så en 5:a blir det.

  • SEAbjrpn 2 oktober 2010

    Denna gryta tänker jag göra i min tryckkokare, det är bara att lägga i alla ingredienserna det blir supermört i den.Tack för receptet. Kram SEA.

  • farmoringer 17 oktober 2010

    Det här blev en jättegod middag. Jag använde älgkött istället för nötkött. Redde av med lite maizena

  • boss69 26 oktober 2010

    vad är de som ska klyftas ja jag vet fattar trögt*S*

  • marayha 26 oktober 2010

    Helt ok variant på kalops!

  • Starborg 12 november 2010

    Vilken god gryta! Sonen brukar vara svårflörtad med maträtter, men han tog om och det är gott betyg nog! Men du får 5+ i betyg. Nu slutar jag med vanlig kalops!

  • jalapeno82 7 januari 2011

    Kan bara hålla med föregående talare! Helt fantastiskt gott! Kommer aldrig mer göra vanlig kalops, och kommer aldrig offra högreven på nå annat än denna gryta :o) Högsta betyg får du av mig och min familj!

  • Ystaa 21 januari 2011

    Grytan var supergod. t.o.m min kräsna lilla dotter åt två portioner.Klar 5:a Jag lade även i lite purjolök.

  • petrissa 8 februari 2011

    Kanongott!! Jag åt alldeles för mycket bara för att det var så gott! ;o) Hade även färsk chili i, och champinjoner. Mums!!!

  • LeguanArne 15 maj 2011

    Riktigt god! Laddade på med lite stekta bacontärningar, en burk öl och en krossad torkad chipotle morita utan kärnorna. Blev suveränt gott med smörad kokt potatis.

  • VardagsmatLCHFNina 10 september 2011

    wow! Här nästan slickade vi av tallrikarna:) Jättegod!

  • Christina56 25 september 2011

    Helt underbar och den gillas skarpt av familjen.

  • HUMPILA 9 mars 2012

    Bland det godaste köttgryta jag har lagat. Mycket godare än kallops. Alla åt tills det var (soprent), mycket stark 5:a från oss.

  • carre007 25 mars 2012

    Den här grytan kommer jag göra många gånger, supergod. Tack för ett bra recept. Det blir självklart en 5:a.

  • insiders 30 mars 2012

    riktigt gott! kände tyvärr ingen smak av vitlöken så det blir ett par extra skivor nästa gång :) en liten fråga bara, är det soya i såsen på bilden? för min fick ingen färg alls Tack för underbart recept!

  • agnetha40 11 april 2012

    Måste fråga ska de vara 5 klyftor eller 5 vitlökar i?

  • sjoberg5240 6 maj 2012

    Gud så gott detta var!

  • Boopan65 7 oktober 2012

    Mkt gott va detta - hela familjen älskade det så det kommer bli fler gånger - Tack :)

  • evachevy 24 oktober 2012

    Femetta!!!

  • Birgitta-7 25 oktober 2012

    Detta var mer än gott. Kommer att bli en återkommade rätt hos oss. Tack för ett fantastiskt recept. //Birgitta (Naturligtvis högsta poäng)

  • Anna08 31 december 2012

    Detta var gott men jag fick fylla på med vatten flera ggr för att det kokade bort. Hade också svårt att hitta högrev och fick istället ta nötgrytbitar.

  • gertluddpowwel 2 maj 2013

    Högsta betyg! Jag tog dock bara 5 stora vitlöksklyftor för att inte vitlöken skulle ta över men det blev jättegott ändå :)

  • Takiim 4 augusti 2013

    Så god gryta. Lade in morötterna när det var 30 min kvar..dock skippade jag rosepepparn,vitpeppar. Jag pressade vitlöken. Mumsigt!

  • Takiim 4 augusti 2013

    Så god gryta. Lade in morötterna när det var 30 min kvar..dock skippade jag rosepepparn,vitpeppar. Jag pressade vitlöken. Mumsigt!

  • Takiim 5 augusti 2013

    Riktigt gott!

  • tomisi 8 november 2013

    Supergod vardagsmat klart en 5a från oss

  • Anna08 16 november 2013

    Gjorde denna igen och det är nog banne mig något bland det godaste jag gör. Grädden på slutet gör hela rätten!

  • GurSun 12 oktober 2014

    Tumme upp. Supergod. La till creme fraiche och rede den lite. Tillagd i min kokbok.

  • Mats Karlsson 22 oktober 2018

    God även utan grädde.

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.