Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Lågtempad Middagsjansson med rotsaker.

 
  • Serverar: 4-5 portioner
  • Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut

Att blanda i olika rotsaker, i det här fallet, rotselleri, palsternacka och morot i en traditionell Janssons Frestelse blev till en mättande middagsjansson. Att grädda den i låg temperatur gör den extra krämig och god.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Skala och skär löken i inte allt för tunna skivor, stek den i 3 matskedar olja och 1 matsked smör, låt den få lite färg, salta och peppra lätt, lägg upp den på ett fat.
  2. Skala och strimla morot, selleri och palsternacka mycket fint och i långa strimlor, fräs dem hastigt, ca två till tre minuter, i 3 matskedar olja och 1 matsked smör, salta och peppra samt blanda ihop noga och lägg upp på ett fat.
  3. Skala och strimla potatisen, gärna lite grövre strimlor än vad man brukar ha till en vanlig Jansson, lägg dem i kallt vatten.
  4. Filéa ansjovisen.
  5. Smörj en gratängform med 1 matsked smör, det skall gå att få rum med tre lager potatis samt lök och rotsaker.
  6. Lägg en tredjedel av potatisen i botten av formen, ta hälften av löken och rotsakerna och fördela dem ovanpå potatisen, fördela 10 ansjovisfiléer i formen. Fortsätt med ytterligare en tredjedel av potatisen samt rotsaker och resten av ansjovisen, lägg dessa filéer så att de inte kommer mitt över de andra, avsluta med ett lager potatis.
  7. Häll över ansjovisspadet och en deciliter grädde, klicka över en matsked smör.
  8. Sätt in formen i 150 - 175° varm ugn, börja på den lägsta temperaturen, grädda i 30 minuter.
  9. Blanda resten av grädden med mjölken, ta ut formen efter 30 minuter och häll på gräddmjölken, strö över det siktade ströbrödet, höj temperaturen till 175° och grädda tills potatisen känns färdig även i mitten av formen. Tycker man att det blev för lite färg kan man öka på temperaturen till grill de sista minuterna före serveringen.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.