- Serverar: 4-8 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Helt vegetarisk är den kanske inte, den innehåller ju faktiskt mejeriprodukter.
Instruktioner
- Börja med den gröna såsen:
Hacka vitlök och persilja, fräs i olivolja, skölj den eventuella färska spenaten och ös ner den i grytan.
Slå i mjölken, red upp med maizena och låt den puttra till en illgrön sörja. Smaka av med salt och peppar. Ta av den från spisen och vänd ner fetaosten.
- Nu över till den röda:
Riv morot, hacka lök och fräs det tillsammans med quornfärsen och tomatpurén. Dra i vinet, buljongen, de skalade tomaterna, timjan och oreganon.
- Låt den puttra ner till en stabbig men fin fast sås. Den ska absolut inte vara flytande eller rinnig.
Smaka av med sambal oelek, salt och peppar, skiva ner de färska tomaterna och varva ner i såsen.
- Sist, men inte minst viktig, den vita såsen:
Riv osten. Fräs mjölet i smöret tills det är ljusbrunt, häll i mjölken under omrörning. Såsen bör få koka på medelvärme under omrörning i minst fem minuter.
- Smaka av med muskot, salt och vitpeppar.
Ta av från spisen och vänd ner den nu rivna osten.
- Sätt ugnen på 200 grader.
Smörj en högkantad form eller ett bleck med ett tunt lager smör eller olja. Bred ut ett lager av spenatsåsen i botten, placera plattorna (gärna dubbla lager) ovanpå så det blir ett tätt ”lock”.
Bred därefter över ett lager med den röda såsen och lägg på ett varv med plattor (gärna dubbla lager).
Smeta över den vita såsen tills det ser ut som ett enda stort vitt täcke.
- Strö över lite basilikablad och låt den få åka in i ugnen 45–60 min.
- Serveras gärna med en tomatsallad och vitlöksbröd.
Publicerat den
25 augusti 2011
Liknande recept
Skriv kommentar