- Serverar: 4 portioner
- Tid: 1 timme 30 minuter
Skriv ut
Detta är en Spansk rätt, det är ett arv från morerna (araberna) och mycket uppskattad, speciellt i Madridregionen. Ursprungligen gjordes den på höna, numer görs den på kyckling. Lämplig även till påsk.
Instruktioner
- Dela kycklingen i mindre bitar, lägg bitarna i en plastpåse ihop med, 1 hackad vitlök, den hackade persiljan, svartpeppar och sherryn. Låt kycklingen marineras ett par timmar, helst över natten, vänd den några gånger.
- Ta upp kycklingbitarna och torka dem lätt med hushållspapper, spara marinaden. Vänd dem i mjöl och stek dem i lite olivolja tills de fått vacker färg, lägg över dem i en gryta.
- Hacka löken, hacka de resterande vitlöksklyftorna. Värm lite olja i en stekpanna, lägg i löken, den skall inte ta färg, utan bara bli mjuk, lägg i den hackade vitlöken och låt den steka med ett par minuter.
- Häll på marinaden, låt det småkoka ett par minuter och häll den sen på kycklingen i grytan, låt det småkoka i ca 10 minuter.
- Tillsätt nu saffran, kanelstång, lagerblad, buljongtärningar och vatten så att det precis täcker kycklingen. Låt det koka upp och sänk värmen så att det bara småkokar.
- Under tiden mixar man den skållade mandeln och lägger i grytan, peppra och smaka ev. av med salt. Låt grytan småkoka i ca 1 timme. När det gått 1 timme och om såsen önskas slät, så silar man den och häller tillbaka den i grytan.
- Dela 2 hårdkokta ägg, ta ut äggulan och mosa den fint. Lägg i äggulemoset i grytan och rör om. Hacka hela ägget som skall var till dekoration mycket fint, strö över ägghacket och lite hackad persilja. Klart att servera.
- Gott med kokt potatis eller kokt ris och lite grönsaker till.
Publicerat den
28 mars 2009
Liknande recept
Skriv kommentar