- Serverar: 10 portioner
- Tid: 1 timme
Skriv ut
Jättegoda köttbullar med senap och brun farin. Receptet innehåller jättebra tips ifall man vill frysa dem - jag har lagat dessa i flera år och de går alltid hem.
Instruktioner
- Finhacka löken och fräs den lätt i en stekpanna så att vattnet avdunstar.
- Blanda köttfärsen med ägg, kryddorna, senap, brun farin, lök och mjölk.
- OBS! Ströbrödet ska INTE ligga i blöt i förväg, utan det ska suga upp vätskan i smeten.
- Smaka av smeten eller provstek en köttbulle.
Justera kryddningen efter smak.
- Forma köttbullarna med sked eller händerna.Ta olja i handen om det blir kletigt.
- Ska köttbullarna ätas samma dag, dvs inte frysas så kan du steka dem direkt.
- Men ska de frysas in, blir det bättre att koka köttbullarna först. Då behåller de sin form och blir inte lika torra.
- Så här kokar och fryser du dem:
Koka upp vatten i en stor gryta.
Lägg i köttbullarna. Vattnet behöver inte stormkoka.
Låt köttbullarna koka i 2-3 minuter. Rör inte omkring bland köttbullarna utan låt dem koka färdigt.
Lyft upp med hålslev.
- Lägg köttbullarna på en plåt och frys in dem. Efter ett dygn i frysen kan du lägga dem i påse eller burk. På det här sättet blir de styckfrysta.
- När du senare tinar dem, behöver du bara bryna dem i lite smör i en stekpanna och de får en vacker stekyta och är fortfarande runda och prydliga.
Publicerat den
15 december 2009
Liknande recept
Skriv kommentar