Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Äkta vegetarisk pitepalt

 
  • Serverar: 6-8 portioner
Skriv ut

Äkta pitepalt i vegetarisk tappning ... Jo, du hörde rätt! Det här är ett recept från Gustav Johansson, som har gett ut en bok med vegofierad, klassisk husmanskost. Han har fått detta recept av sin pappa som i sin tur lärde sig receptet av mamman till en flicka han en gång uppvaktade. Flickans mamma var ansvarig för paltkokandet i Storforsens dag.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Dagen innan:
  2. Rimmad tofu: Koka upp salt, socker och vatten och låt sedan lagen svalna helt. Tärna tofun i 1x1x2 cm stora bitar och låt ligga i lagen tills nästa kväll, då det är dags att äta. Häll då av lagen men skölj inte tofun. Värm en stekpanna med olja och paprikapulver och stek tofun på hög värme tills den får lite yta. Låt rinna av på papper. Fyllningen ska vara riktigt salt, så smaka av och salta eventuellt lite extra.
  3. Skala och råriv potatisen fint. Salta lätt och blanda sedan snabbt ner vetemjöl, en del i taget, och knåda med händerna tills du får en relativt fast konsistens, så att du kan forma klibbiga bollar med händerna. Degen ska inte bli torr.
  4. Forma bollar, lite mindre än en tennisboll i storlek. Blöt händerna så blir det lättare. Tryck ett hål i mitten med tummen. Fyll hålet med ganska mycket tofu och täck igen. Lägg bollen direkt i rikligt saltat, kokande vatten. När paltarna flutit upp till ytan är de klara, det tar ca 20-40 minuter beroende på storlek.
  5. Servera paltarna med smält smör och rårörda lingon.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.