Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Aubergine- och zucchinigratäng med bönragu

 
Skriv ut

En underbar vegetarisk rätt med goda smakkombinationer och konsistenser. Originalet innehåller bacon och lagades i ett tv-program med Julia Child och kocken Jacques Pepin. Jacques säger att om man har vegetarianer på besök är det bara att hoppa över bacon, varpå Julia svara: "äh, bjud inte dem istället". Hon fick flera gånger offentligt be om ursäkt för sina uttalanden. En donna som visste vad hon ville och en otroligt duktig matlagerska!

Ingredienser

Instruktioner

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär auberginen i sneda, smala skivor. Lägg ut dem på en plåt och pensla med olivolja. Strö över 1 tsk Herbes de Provence och salt. Ställ in i ugnen i 15 minuter så att skivorna får lite färg. Ta ut och låt svalna något. Skär zucchinin i tunna skivor på längden. Halvera tomaterna och skiva dem.
  3. Olja en gratängform med olivolja. Strö över 1 tsk Herbes de Provence. Börja med två skivor aubergine. Lägg sedan på en lång skiva zucchini och någon tomatskiva. Fortsätt att varva grönsakerna så här tills formen är full. Strö över resterande Herbes de Provence, salt och peppar.
  4. Blanda ihop samtliga ingredienser till brödtoppingen. Sprid ut över grönsakerna och ringla över lite extra olivolja. Gratinera i ugnen i 40 minuter eller tills grönsakerna är mjuka och toppingen har fått fin färg.
  5. Lägg de vita bönorna i blöt över natten. Sila av vattnet och häll ner bönorna i en stor kastrull. Häll på 14 dl vatten och saltet. Koka upp och sjud i ca 40 minuter.
  6. Under tiden steker du tofu eller vegobacon i olivoljan så att den får färg. Rör ner lök, vitlök, timjan, paprikapulver och svartpeppar. Låt fräsa med tills löken mjuknar. Rör ner allt i böngrytan och låt koka i 20 minuter eller tills bönorna är mjuka.
  7. Är det mycket vätska kvar i grytan, skopa ut det med en soppslev. Mixa lätt med en stavmixer och blanda runt - det gör grytan ännu krämigare. Blanda ner persilja precis innan servering.

Liknande recept

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.