Ett härligt mustigt bröd får du av detta recept.
Välj att baka en stor rejäl limpa eller två i normalstorlek
Instruktioner
- Dag 1:
Lägg rågkrosset, linfrö och lingon i en bunke. Häll över 70°C vatten och låt det stå över natten eller tills det har svalnat.
- Dag 2:
Värm mjölken till 37° och smula ner jästen så att den löser sig. Blanda i grynblandningen från innan, Kesella, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen smidig, 5-6 minuter i assistent eller matberedare, lite längre om du knådar för hand.
Låt sedan degen jäsa 30 minuter.
- Arbeta degen kraftigt på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Låt sedan limpan jäsa igen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200°.
- Pensla limpan med vatten, strö eventuellt över rågkross och linfrö och grädda nederst i ugnen i ca 45 minuter.
Publicerat den
7 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
jag har under flera år bakat detta bröd, men har med åren ändrat så att jag istället för lingonsylt tar 1 dl hela lingon och 3 dl hemgjord äppelmos. Alla som smakar detta bröd tycker att det är gott och saftigt.
Brödet blev gott! Tack för receptet!