Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mannerströms julköttbullar

Ett julbord är inget julbord utan köttbullar, det kan vi nog alla slå fast. Men vem som står för det bästa köttbullsreceptet i juletid, det kommer det att tvistas om i evigheter. En som dock ligger högt upp på listan är Leif Mannerström, vars köttbullsrecept har delats och använts av många vid det här laget. Hemligheten för riktigt saftiga köttbullar är enligt honom själv – blandfärsen. Och – icke att förglömma – både rå och stekt lök! Testa också att tillaga Mannerströms köttbullar med ansjovis som tillför sälta och gör köttbullen en smakdimension rikare. När julen är utdansad går det naturligtvis ändå bra att använda sig av detta recept, servera då Mannerströms köttbullar med en gräddsås, lingon och kokt potatis. Mer klassiskt än så blir det inte!


Blanda havregryn (eller franskbröd ) med potatismjöl, kalvfond, grädde och vatten. Låt svälla minst 10 minuter. Tillsätt ägg, lök, salt, socker och pepparkornen ( malda i mortel ). Lägg i färsen oc...

4
9

Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk. Låt det svälla en stund. Tillsätt sedan ägg, lökpulver, kalvfond, salt, kryddpeppar, ingefära och svartpeppar. Lägg i färsen och arbeta ihop allt till en smidi...

6
1

Finhacka löken och låt den puttra på medelvärme, i en stekpanna tillsammans med margarinet och sirapen i ca 5 minuter. Låt den kallna. Koka upp ca 1 liter vatten tillsammans med lagerbladen, sänk v...


Gör en god potatispuré på mandelpotatisen, smöret, strösocker, salt och peppar. Skär sparrisen i halvcentimeterstora tärningar och blanchera dem hastigt i saltat kokande vatten. Lyft sparristärnin...


Skär köttet i cirka 4 cm stora bitar. Skala och skär lök och morot i stora bitar. Bryn köttet väl runtom i en stekgryta av gjutjärn. Salta och peppra. Pudra över lite mjöl, rör om väl och tillsätt...

6
4

Mixa nötterna fint i en matberedare. Blanda nötter, ströbröd, ost, lök, salt och kryddor. Tillsätt ägg och vatten. Låt svälla ca 10 minuter. Koka under tiden upp grönsaksbuljongen. Forma smeten ti...

4
3

Blanda ströbröd och grädde i en bunke. Låt svälla ca 10 min. Skala och finhacka löken. Bryn den i smör i en stekpanna. Låt svalna. Blanda ner färs i ströbrödsblandningen. Tillsätt lök, ägg,...

4
3

Ugn 200º. Skölj av surströmmingen i kallt vatten. Rensa strömmingen och ta bort ben och ev skinnet. Skala och skiva löken tunt. Fräs den gyllenbrun i smör i en stekpanna. Häll av och spara...

2

Lägg fibrexen i en skål och häll på vattnet. Blanda den hackade löken och sockret och stek i margarin i en stekpanna. Låt svalna innan den och övriga ingredienser läggs i skålen med fibrex....


Rör ihop gräddmjölk, ströbröd, ägg och vatten till en smet. Låt stå en stund. Skala lökarna, riv en av lökarna på ett rivjärn, finhacka och stek den andra gyllenbrun. Mosa sönder potatisen med en gaff...

6-8

Skär bort kanterna och smula sönder brödet, häll över grädde och rör i potatismjöl, låt det svälla 10 - 15min. Tillsätt senap, rödlöken o kryddorna utom salt, rör till senapen är upplöst. Blanda k...

1 h
10

Pannbiffar: Blanda gräddmjölk, ägg, lök, potatis, ströbröd och vatten i en bunke och ställ åt sidan och låt den svälla. Blanda smeten med färsen och buljongen utrörd i soya. Salta och peppra och bland...

4

1. Sätt ugnen på 250 grader. Blanda smulat vitt bröd, mjölk, lök, messmör, salt och peppar. Låt svälla 10 min. 2. Blanda ner färs och ägg. Rör till jämn smet. Arbeta en kort stund, så håller färsen...

40 min

Dag 1: Skär sillen i ca 2 centimeter tjocka bitar. Vattna ur dem i 2 dygn genom att lägga dem i rikligt med kallt vatten som byts ut en gång under urvattningen. Dag 3: Skala och skiva gul lök, rö...

4 d
16
1

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll i lättsaltat vatten i cirka 15 minuter. Ta upp och lossa de fina bladen. Hacka resten fint. Sätt ugnen på 200 grader. Fräs lök och kålhacket gyllenbrunt. Visp...

4-6

Blanda gräddmjölken och ströbrödet i en skål och låt det svälla minst 30 minuter. Hacka löken mycket fint och svetta av den på låg värme i en stekpanna. Den ska inte ta färg utan bara mjukna och bl...

10-12
75

Gnid in köttet med senapspulver, salt och peppar. Lägg i en gjutjärnsgryta med Mariestad och buljong. Tillsätt morötter, lök, kryddpeppar, vitpepparkorn, timjan och lagerblad. Sätt på locket och in i...

4

Blanda ägg, vispgrädde, ströbröd, ost, senap och lök. Låt stå och svälla i 10 minuter. Rör ner fläskfärs med flingsalt och svartpeppar. Provstek en för avsmakning av kryddor. Forma till små bullar. St...

4

Skär ut stocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat i 10 minuter. Ta upp det och lossna fina blad. Skär bort den hårda mittnerven på varje blad och hacka de fint. Lägg de hela bladen åt sidan....

4-6

Hacka chokladen grovt och lägg bitarna i en skål. Koka upp grädde, mjölk och socker under omrörning. Häll blandningen över chokladen. Vispa tills den har smält och smeten är jämn. Låt den svalna lite...

4-6

Blanda havregryn, potatismjöl och mjölk och låt det svälla en stund. Tillsätt ägg, lök, fond, salt, vitpeppar, kryddpeppar och kanel. Lägg i färsen och arbeta ihop till en smidig smet. Olja händer...

6
3

Blanda ströbröd och must och låt stå och svälla i ca 10 min. Rör färsen med salt i ca 1 min. Blanda sedan alla ingredienserna noga. Fukta händerna med kallt vatten och forma färsen till små kött...

8
3

Blötlägg ströbröd i grädde och ansjovisspad och låt stå några minuter. Hacka löken fint och strimla baconet. Fräs det mjukt, men utan att det tar färg. Låt svalna något. Lägg blandfärs, lök, baco...

8
1

Skala och koka potatisen. Pressa den genom en potatispress ner i en bunke och låt svalna något. Rör i potatismjölet, äggulorna, smöret och saltet. Blanda till en smidig deg. Skär fläsket t...

1 h
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.