Klassiskt recept på engelsk och fransk rostbiff. Det tar lite tid i ugnen men kräver nästan inget jobb.
Instruktioner
- Salta och peppra runt om köttbiten och lägg den i en ugnssäker form.
- Om du vill använda skyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort.
- Stick i en köttermometer i mitten av köttbiten och ställ in i nedre delen av ugnen.
- Fransk rostbiff: Sätt ugnen på 125 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 1 ½ timme för 1 kg kött.
- Engelsk rostbiff: Sätt ugnen på 175 grader och stek till termometern visar 60 grader, ca 60 minuter för 1 kg kött.
- När köttet är 60 grader ska det vara rosa. Prova att stick i termometerna på flera ställen i köttbiten när du tar ut den för att kontrollera att det är 60 grader överallt.
- När köttet är klart ta ut ur ugnen och låt svalna något. Skär sedan upp rostbiffen antingen varm eller kall. När rostbiffen är kall är det lättare att skära tunna skivor.
- Du kan göra sås på skyn genom att blanda skyn den med 1-2 dl matlagningsgrädde och 1-2 msk kalvfond. Smaka av. Späd ev. med vatten.
- Servera med ris, potatis, hasselbackspotatis eller potatissallad samt en grönsallad.
Publicerat den
16 december 2007
Liknande recept
Kommentarer
Skriv kommentar
Ett mycket gott och enkelt recept. Jag tyckte dock att 60 grader blev lite väl blodigt. Jag kommer att testa med 65-68 grader nästa gång.