Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sås till fläskfilé

Det finns nog lika många såser till fläskfilé som det finns stjärnor på himlen. Nåväl, det kanske var lite en överdrift, men många såser finns det. Eftersom att fläskfilé är ett tacksamt kött att tillaga – det passar att marineras och grillas, ugnsstekas och rökas och mer därtill – finns det också en mängd olika såser som passar till varje tillagningsmetod. Och såserna i sin tur kan varieras med en rad olika kryddor och smaksättningar. En gräddsås till fläskfilén kan till exempel kryddas med timjan eller dragon, eller valfri annan ört. Fläskfilé med svampsås är en annan given favorit. Servera med ugnsrostade grönsaker eller en klassisk hasselbackspotatis som tillför krispighet till rätten.


Skär fläskfilén i bitar. Stek bitarna i lagom värme tills de är genomstekta. Krydda efter behag. Lägg bitarna på ett fat. Hacka löken och lägg den i stekpannan och låt den bli mjuk. Häll i grädde...

45 min
4

Putsa filén, lägg i bunke tillsammans med portvinet så den täcker. Låt marinera över natten i kylskåp. Torka av köttet innan stekningen. Smaka av med salt och peppar. Stek runt om i c:a 5-6 min. Hå...

20 min
4

Dela filèerna på längden och sedan i ca 3 delar/längd. Krydda dem med five peppers kryddan. Lägg i en ugnsform. Vispa ihop grädde, crème fraiche, ca 1 ½ dl ost, Cantadouosten, grönsaksbuljongtärni...

1 h 15 min
8

Skala och koka potatisen. Putsa fläskfilén från senor och skär den i 1½-2 cm skivor. och salta och peppra med svartpeppar stek filén ca 3-4 min på varje sida lägg åt sidan på ett fat med folie öv...

4

Skiva och bryn köttet i smör till fin färg. Salta och peppra. Skiva svampen. Finhacka löken. Stek lök och svamp i smör. Strö över mjöl och blanda. Tillsätt buljong + sky och grädde. Småkoka såsen c...

1 h
4

Putsa fläskfilén Krydda fläskfilén med salt och peppar och stek sedan i smör. Tillsätt sedan champinjonerna och stek med dem. Tillsätt grädde, fond, balsamvinäger, soja och oregano. Låt koka i någr...

4

Skiva fläskfilén och stek den i oljan. Krydda med salt och svartpeppar. Blanda matlagningsgrädde, buljong, soja, örter och pressad vitlök i en kastrull och låt det koka upp. Låt sjuda på svag värme ca...

20 min
2

Skär bort nedersta delen av fötterna på svampen och borsta av ev grus. Halvera stora svampar eller skär dem i fjärdedelar. Skala och hacka schalottenlökarna och vitlök. Hetta upp oljan i en teflons...

4

Sätt på ugnen på 200º. Blanda blandfärsen med aromatkryddan. Forma färsen till två "fläskfiléer". Frys in i tre timmar eller blanda och frys in när du t ex köpt färsen, tag upp tre timmar innan du sk...

45 min
6-7

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt kok...

4
37

Börja med den sötsura såsen. Skala och hacka vitlöken. Rör ihop alla ingredienser och låt koka ihop på svag värme i ca 10-15 min. Putsa och skiva fläskfilén fint. Skala och skiva rödlöken och salla...

4
23

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt...

4
10

Dagen innan: Putsa köttet och skär det i ganska långa tunna bitar, eller kuber. Blanda marinaden och låt köttet dra över natten. Blanda såser! Vid serveringen: Tag upp köttet och lägg i i två skå...

6
8

Hacka löken, strimla köttet och klipp baconet i bitar. Stek baconet knaprigt i en stekpanna, lägg upp på hushållspapper. Stek köttet i samma odiskade panna tills det får lite färg. Tillsätt löken,...

30 min
6
8

Skär fläskfilén i skivor och salta och peppra dem. Skölj och skär purjolöken i skivor. Stek purjon lite lätt (bryn ej) i smör. Lägg över på ett fat. Hetta upp en stekpanna och stek köttet. Lyft...

4
7

Skär fläskfilén i fyra lika stora bitar. Bryn dem runt om i en stekpanna. Sänk värmen och låt köttet eftersteka under lock så att det blir genomstekt. Strö över salt och peppar. Skär 3-4 snitt i v...

4
6

Koka upp vatten i en kastrull för pastan. Rensa fläskfilén och skär i strimlor. Rengör champinjonerna i skär i små delar. När vattnet kokar, häll i pastan. Börja då med köttet. Bryn köttet...

25 min
4
6

Finputsa fläskfilén och skär den i två lika stora delar. Rör ihop soja, rapsolja, sambal oelek och kött- och grillkrydda samt pressa i vitlöksklyftan. Bryn fläskfilén runt om till vacker färg i sm...

30 min
4
6

Ugn: 200 grader Putsa fläskfilén och salta och peppra den lätt. Vira baconskivorna runtom. Stek köttet vackert gyllene runtom och lägg det i en eldfast form. Krossa enbären och lägg dem i formen ti...

6
5

Häll marinaden i en plastpåse, lägg ner fläskfilén och tillslut påsen. Låt köttet stå i kylskåp cirka 24 timmar. Vänd gärna påsen några gånger, så marinaden kommer åt jämt. Använd basilikaoljan frå...

1 h
4
5

Börja med såsen. Grovhacka spenaten. Strimla vitlöksklyftorna. Hacka tomaterna. Klipp gräslöken. Vispa samman mjölet med vatten i en kastrull. Tillsätt grädde och buljongtärning. Låt såsen koka upp...

4
5

Ugn: 200 grader. Dela filén och bryn den väl runtom. Krydda med salt och peppar. Låt köttet kallna. Ansa och skiva svampen. Fräs den i lite matfett tills vätskan har "kokat" in. Tillsätt creme f...

4
4

Skär köttet i skivor. Skala och hacka löken och vitlöken. Bryn köttet i smör-&rapsolja i en stekpanna. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop grädde, vin, lök, mjöl, fond och senap i en gryta. Låt...

35 min
3
4

Skär bort fett och hinnor från filén. Blanda ingredienserna till marinaden i en plastpåse. Lägg i filén, slå knut på påsen, vänd och skaka så att filén får marinad på sig runt om. Låt den lig...

4
3

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.