Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sjötunga Walewska

Det här är en riktigt klassisk rätt som serverats på alla de fina krogarna under årens lopp. Rätten härstammar från mitten av 1800-talet och är uppkallad efter Napoleon I:s sonhustru i det andra äktenskapet, Marie-Anne Walewska. En berömd fransk mästerkock skapade denna exklusiva rätt till hennes ära och resten är, som man brukar säga, historia. Rätten görs ursprungligen på den exklusiva fisken sjötunga, hummer, tryffel och pommes duchesse. För den som inte vill ruinera sig går bra att göra sjötunga Walewska på rödspätta istället. Prova också att byta ut den exklusiva hummern mot något enklare skaldjur, till exempel räkor i din sjötunga Walewska. Då har du kommit ner i pris men fortfarande skapat en riktigt delikat måltid!


Dela varje fiskfilé i 2 så det blir 8 fiskbitar. Hacka löken och stek i smör. Tillsätt vinet, grädden, hummerspadet och osten och låt puttra ihop. Tillsätt fiskfileérna ihoprullade med hummerkötte...

30 min
8
1

Börja med pommes duchessen: Koka potatisen och slå av vattnet, mosa eller pressa den. Blanda och arbeta in smör, äggulor och kryddor. Fyll moset i en stor spritspåse med krusad spets. Spritsa moset r...

4
1

Tina fisken om den är fryst. Koka potatisen mjuk i vatten. Hälla av vattnet och mosa potatisen med en elvisp. Vispa ner grädde och äggulor och smaka av med salt och peppar. Spritsa eller skeda upp mos...

1 h
4

Skölj och rensa fisken. Dra ev av det mörka skinnet. Klipp bort fenorna. Skölj limefrukterna. Skala dem och skär skalen i tunna strimlor. Pressa saften ur den ena frukten och skär den andra i klyft...

35 min
4

Filea sjötungan till fyra filéer. Banka ut dem lite (t ex med en tung kastrull). Hacka löken och stek i smör. Lägg på de två små filéerna och salta och peppra. Hacka champinjonerna utom en. Koka dem m...

2 h
2

Salta och peppra fiskfiléerna på skinnsidan. Rulla ihop dem till rullader och sätt dem i en kastrull, tätt packade. Fyll på med vatten salt och pressad citron, så att det täcker. Sjud ca 7 minuter...

40 min
4

Tillagningstid 4 timmar men man står inte i köket i alla dem timmarna. Räkne tillagningstid är 1 timma totalt. Tillagning: För att fisken inte luktar dynga, har jag marinerat denna i citron, salt...

4 h
4

Fräs morötter och lök i lite matfett ett par minuter utan att de får färg. Tillsätt curry, limeskal och buljong. Låt sjuda i ca 15 minuter. Strö 1-2 msk ljus redning över det hela och rör om o...


Ugn 200° Pressa citronsaft över fisken och låt dra cirka 30 minuter. Krydda fisken med salt och peppar och rulla ihop till rullar. Lägg 2–3 salviablad på varje fiskbit. Skär parmaskinkan i br...


Skala kräftorna och spar stjärtar och klokött. Skala och koka potatisen, inte för mycket - den skall ha tuggmotstånd. Dubbelpanera bergtungan, salta och låt vila. Mjöla pilgrimsmusslan runto...

30 min
1

Börja med att tillreda såsen. Skålla tomaterna och ta bort fröna. Skär tomaterna till små kuber. Finhacka salladslöken, vitlöken och basilikabladen. Värm oljan till ca +50 grader och ta sedan kastrull...

20 min
2

Skölj och rensa champinjonerna och hacka dem fint. Platta ut fiskfiléerna och salta lätt. Lägg de finhackade champinjonerna på filéerna. Fräs löken i en låg vid kastrull i matfettet utan att d...

4
1

Skala, dela och koka potatisen. Mosa den med stöt eller elvisp och blanda ner smör, äggulor, grädde, salt och peppar. Spritsa moset på kanten av ett ugnssäkert fat och grilla i 250° till fin färg, ca...

1 h
4
1

Förbered tillbehören, det vill säga duchessemos, bearnaisesås och champinjonstuvning. Koka sparris och skala räkor. Dubbelvik sjötungsfiléerna och doppa dem först i mjöl och sedan skirat smör. Pane...

4

Skala och hacka löken fint. Hetta upp matfettet i en stekpanna och tillsätt löken. Fräs löken tills den är mjuk och rör sedan ner mjölet. Lägg i buljongtärningen och vispa ner 1 dl vatten. Tillsätt...

4

Vänd filéerna i en blandning av mjöl,salt och vitpeppar. Rulla ihop dem och lägg dom i en smord form. Lägg på rensade räkor och slå över vispad grädde blandat med riven ost och kryddorna. Grati...

30 min
4

Lägg hummern i kokande vatten och låt koka 3-4 minuter. Spola dem svala. Tag ur köttet. Tärna det i mindre bitar och ställ det åt sidan. Skala rotsakerna. Tärna dem. Krossa hummerskalen. Svetta ro...

6

Lägg fiskfilèerna i en gratängform med låga kanter. Strö över salt och citronpeppar samt häll över vinet. Sätt ugn på 200 grader. Blanda smör, ost och äggula till en grynig massa och strö över fis...

4

Värm ugnen till 200 grader. Lägg spenaten i en kastrull och låt den sjuda på svag värme under lock 3-4 minuter, utan tillsats av vatten. Häll upp den i en sil och låt rinna av. Grovhacka spenaten...

2

Sätt ugnen på 150 °C. Vänd sjötungorna i vetemjöl och bryn dem i omgångar i rikligt med smör på medelhög värme. Krydda med salt och vitpeppar. Lägg sjötungorna på en plåt och låt dem steka färdigt...

4

Tina fisken, lägg lite räkor+dill och citronpeppar på varje filé och rulla ihop dem. Smält 50 g smör i en kastrull, lägg ner fisken, strö på lite citronpeppar. Sätt på locket och låt det sjuda i c...

45 min
4

Smörj en eldfast form. Lägg i spenaten och sätt in i 200 grader i ugnen en stund tills spenaten har tinat och medan ugnen värms upp. Under tiden vispar du ihop såsen enl. förpackningen. Ta ut formen o...

4

Filéa fisken. I stället för att göra fiskspad som man gjorde förr kan man använda fiskbuljong. Koka upp vispgrädden och låt den långsamt sjuda och tjockna på svag värme. Lägg 4 filéer i en välsmord...

4
1

Fiskfärs: Skala räkorna, spara skalen, hacka 75 g av räkorna grovt. Spara några vackra för dekoration. Blanda räkor, fisk, äggvitor och crème fraiche i en mixer och kör till en jämn smet. Smaka av med...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.