Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Fina fläskkarrén Fina fläskkarrén
  • Serverar: 7-10 portioner
  • Tid: 3 timmar 30 minuter
Skriv ut

Vi har alltid frysen full med kött, särskilt fläsk som är allas favorit. Det här är mitt favoritsätt att tillaga en hel fläskkarré, jag gör i stort sett likadant med tjocka revben. Jag kan inte ange några exakta mått på kryddorna, jag mäter aldrig utan jag bara klappar in så mycket som jag tycker verkar behövas, det blir alltid gott! Det här är riktig söndagsmat, det tar lite tid, men till största delen så sköter sig köttet själv i ugnen och man kan pyssla med annat under tiden.

Ingredienser

Instruktioner

  1. Först av allt, sätt på ugnen på 175 grader, jag kör med varmluften. Börja med att putsa av köttet om det behövs. Skär sen med en vass liten kniv rätt djupa skåror på ovansidan av köttet, i varje hål sticker du ner ett katrinplommon, försök få ner dom ganska djupt annars bränns dom lätt vid i ugnen. Gör hål för så många katrinplommon du tycker att du vill ha.
  2. Nu är det dags för kryddningen, jag strör över de kryddor jag vill ha och klappar lite fint på köttet så att det ska sköta sig i ugnen sen, jag har på ett ordentligt lager. Lagerbladet brukar jag lägga brevid köttet i ugnen så får man en god såsgrund. Vänta lite med sirapen eller honung, den får man hälla på mot slutet av stektiden, annars blir det kolbulle av karrén....
  3. Smält lite smör och olja i en stor gjutjärnspanna och bryn långsamt köttet på alla sidor. På det här viset stannar köttsaften inne i karrén istället för att rinna ut i ugnsformen, det gör köttet saftigare.
  4. Sen klär jag in en ugnsform med dubbelt folie och viker upp kanterna på sidorna, det blir mindre stökigt i ugnen på det viset! Lägg upp köttet på folien, slå några deciliter vatten i gjutjärnspannan och låt koka upp, rör om lite så att du får med alla smakerna från köttet. Häll en del av vattnet över köttet och lägg några lagerblad, gul lök i bitar och morötter runt om. Vik foliekanterna lite inåt mot köttet, inte så att det täcks på överdelen, bara så att det blir lite trångt.
  5. Ställ in köttet i ugnen och låt den nu sakta steka i ca 2 1/2-3 timmar, ös steken några gånger med vattnet som du kokade upp i pannan. Mot slutet tar du ut formen och ringlar över rikligt med sirap eller honung, ställ in igen och stek klart.Sätt in en termometer, när den visar 80-85 grader så är det färdigt. Låt köttet vila, minst 15 minuter, innan du skär loss det från benet och skivar det i tunna, tunna skivor.
  6. Under tiden som köttet vilar kan du sila spadet som bildats i botten av formen och slå det i en kastrull och koka upp, smaksätt med grädde, kryddor, örter, buljongtärning och annat gott. Till detta är potatis i alla former godast! Potatisgratäng är ju helt i lyxklass!

Liknande recept

Kommentarer (7)

  • Mrchipps 10 februari 2008

    Väl utförd besktivning som är ett utav de viktigaste ingredienserna förutom råvarorna. Jag har gjort detta ,och valde hasselbackpotatis med bearnaise sås.

  • Bappi 31 oktober 2010

    Så giftig gott och alla smaker gifter sig :-) Full pott med poäng och detta blir att göra ofta och mycket ofta. Tack/ kram

  • desibell 11 november 2010

    Blev riktigt saftigt och god smak.. Jag skippade dock plommonen och la till svartvinbärsgele i såsen... Kanon

  • garderob 19 november 2011

    Tack så jättemycket för detta recept! Den blev så in i bomben god och saftig....dessutom en beskrivning som jag aldrig sett tidigare i något recept! Det här blir en favorit hos familjen J, kan jag lova!!;)

  • Cassiopeya 5 december 2011

    Mkt gott! Hade inte morötter hemma, men väl färsk ingefära. Testade att ha det bredvid steken, och wow så gott. Åt med kokt potatis, haricots verts och den goda såsen såklart ;) Smart att ha folie "runt" steken. Nästa gång blir det denna igen :D Tack för ett smart, gott och smidigt recept. Pst har lagt upp ett par bilder, får såklart ta bort dem om du vill, men tycker själv det är trevligare med bild till recepten.

  • Cilka 14 april 2012

    WOW!!!!! Vilket recept!! Snacka om fullpoängare. Tusen tack! Vilken smak på kött o sås. Högsta poäng!

  • Bappi 17 juni 2012

    Måste bara säga det igen ... detta recept är bäst! /kram

Skriv kommentar


Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.