Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka mandelpotatis

Ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den än just kokt mandelpotatis. Potatis är något av det vanligaste vi har i matväg här i Sverige och hur man kokar den får vi lära oss redan i hemkunskapen. Men just att koka mandelpotatis är faktiskt lite av en utmaning. Först och främst kokas mandelpotatis alltid med skal. Hemligheten är sedan att inte låta den koka utan sjuda, och att stänga av temperaturen innan den är helt klar. På så sätt minimerar du risken att skalet spricker och att det blir mos av potatisen. Är det däremot mos du vill ha, går det alldeles utmärkt att koka mos på mandelpotatis med sin mjöliga karaktär. Underbart gott till norrländska smaker!


1. Blåmusselsås: Skrapa musslorna under rinnande kallt vatten.Släng trasiga musslor och de som inte stänger sig när man knackar på dem. 2. Fräs rotfrukter, lök, vitlök och timjan i olja i en kastrull...

4

Skala och koka mandelpotatisen i saltat vatten. Finhacka rödlöken. Stöt potatisen grovt och blanda ner crème fraiche, Västerbottensost, lök och olivolja. Smaksätt med citronsaft. Salta och peppra efte...

1 h
4

Banka ut köttskivorna mellan smörpapper med tex en stekpanna. Salta och peppra generöst. Hacka äpple, lök och smörgåsgurka fint. Blanda det med timjan och den rivna osten. Fördela fyllningen på kö...

4-6

Ta köttet ur kylen en stund innan tillagning så att det får temperera. Sätt ugnen på 125 grader. Krydda köttet och bryn det runt om i smör i en stekpanna på hög värme. Stek färdigt det i ugn ti...

4

Bröd: Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till 37 grader. Rör ut jästen i mjölken. Tillsätt smör, messmör, salt, brödkryddor, hjorthornssalt och mjöl. Arbeta degen ca 5 minuter. Låt jäsa övertä...

4

Koka upp vatten och salt. Häll i grynen under kraftig vispning. Fortsätt att vispa/röra tills gröten är helt slät. Sänk värmen och koka gröten i ca 20-30 minuter. Rör om ofta. Ta kastrullen från värme...

4

Lägg ner savojkål i kokande vatten ca 4 minuter. Tag upp dem och låt rinna av. Putsa sedan bort bladnerver med en kniv, så att bladen nästan blir genomskinliga. Skala och koka potatis. Häll av kokvatt...

4

Skär laxen i tunna skivor på snedden för att få så stora skivor som möjligt salta och peppra. föedela osten över skivorna och rulla i hop. koka potatisen och gör potatismos, klicka eller spritsa mosen...

1 h
6

Koka mandelpotatisen i saltat vatten. Finhacka rödlöken. Stöt potatisen grovt och blanda ner créme fraiche, västerbottensost, lök och olivolja. Smaksätt med citronsaft, salt och peppar efter sma...

4

Ansa och finhacka svampen. Skala och finhacka schalottenlök och vitlöksklyftor. Fräs svamp, lök och timjan i smör i en kastrull. Tillsätt buljong, vin och vatten, låt koka på svag värme i cirka 20 min...

6-8

Bryn först kebabsplitten, krydda med kebabkryddan och chilipulver. Lägg allt i en gryta. Bryn sedan löken och lägg ner den med splitten i grytan. Lägg i tomatpuren och rör runt. Pudra över lite...

15 min
4

Blötlägg en lergryta i kallt vatten i 15 minuter. Blanda äppeljuice, soja och ingefära i en skål. Lägg i köttet och låt marinera medan grönsakerna förbereds. Skala och skär morötter och äpple i...

4

Sätt ugnen på 200°C. Skala och skär rotfrukterna i stavar. Blanda med 2 msk rapsolja, socker, 1 tsk salt och 1 krm peppar. Rosta i långpanna i ugnen ca 35 minuter. Koka ihop crème fraiche, vatten...

40 min
4

Skala och skiva mandelpotatisen. Koka upp grädde, mjölk, ½ tsk salt och svartpeppar. Sätt på ugnen 175 g. När gräddmjölken kokar sätt i mandelpotatisen och låt koka/sjuda 5-7 minuter. Smörj under ti...

1 h
4

1.Yoghurtsås Blanda matlagningsyoghurt och curry till önskad smak. 2.Koka mandelpotatis 3. Linssallad: Koka linserna i lättsaltat vatten i 10 minuter. Spola av dem med kallt vatten. Låt dem...

30 min
4

Skala potatis och lök och skiva den tunt. Skala och grovhacka vitlöksklyftan. Fräs potatis, lök och vitlök i citronolivolja och smör några minuter utan att de tar färg. Tillsätt timjan och späd med...

4

Skala och koka potatisen mjuk i vatten i en kastrull. Skär bort kanterna på osten. Hacka rosmarinen. Låt potatisen rinna av och krossa den sedan tillsammans med getost och rosmarin med en potatisst...

30 min
8

Skala och koka potatisen i ca 30 minuter,känn med en sticka när den är genomkokt. Blanda marinaden till löken,skala och skiva löken i ringar och lägg den i marinaden som får stå och dra i ca 30 min...

4

Pajdeg: Kör smöret med mjölet i en matberedare. Häll i vattnet och kör ihop pajdegen. Tryck ut degen i 2 formar med löstagbar kant ca 25 cm i diameter. Jämna till kanterna med vass kniv. Nagga dege...


Skala och koka potatisen i lättsaltat vatten tills den är mjuk, ca 15 min. Ånga av och pressa potatisen. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och dra av kastrullen från värmen. Sila mj...

25 min
8

Tvätta potatisen ren, behåll skalet. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av kokvattnet och låt ånga av. Skala och mosa potatisen grovt tillsammans med 4 msk smör. Krydda med salt och peppar. Håll...

4

Skala potatisen. Koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av. Vispa ner mjölk och 1 msk smör i potatisen och krydda med 1 tsk salt. Rör ihop lingonen med sockret. Lå...

45 min
4

Börja med att skala potatisen och koka i lättsaltat vatten i ca 15 min. Spola potatisen i kallt vatten och låt rinna av. Dela den i ganska stora bitar. Skala och hacka salladslöken och gräslöken och b...

30 min
4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.