Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka mandelpotatis

Ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den än just kokt mandelpotatis. Potatis är något av det vanligaste vi har i matväg här i Sverige och hur man kokar den får vi lära oss redan i hemkunskapen. Men just att koka mandelpotatis är faktiskt lite av en utmaning. Först och främst kokas mandelpotatis alltid med skal. Hemligheten är sedan att inte låta den koka utan sjuda, och att stänga av temperaturen innan den är helt klar. På så sätt minimerar du risken att skalet spricker och att det blir mos av potatisen. Är det däremot mos du vill ha, går det alldeles utmärkt att koka mos på mandelpotatis med sin mjöliga karaktär. Underbart gott till norrländska smaker!


Skala och koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Skala och hacka under tiden löken och tärna fläsket. Bryn lök och fläsk i en stekpanna tills det får färg och löken bli mjuk. Fördela lök och fläs...

4

1. Sätt ugnen på 200 grader. 2. Skala och skiva potatis, rotselleri, lök och vitlök tunt. 3. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, 1 msk flingsalt och peppar. 4. Tillsätt potatis, sel...

1 h
8

Sätt ugnen på 150 grader. Bryn filén lätt runt om i en stekpanna se till att krydda den väl, Lägg filén i en ugnssäker form och tillaga i ugnen tills köttets kärntemp är 67 grader. Rödvinssky:...

4

Skala och koka potatisen. Finhacka bacon, lök och chilipeppar. Fräs först baconet. Blanda sedan i löken och chilipepparn och låt fräsa tillsammans. Pressa potatisen i en bunke. Blanda i fräset och s...

45 min
2

Putsa fläskfilén. Skär ett snitt längs med men inte helt igenom. Lägg filén mellan två ark bakpapper och banka ut den med hjälp med en kastrull. Fördela skinkan på filén och bred på mango chutney....

4

1. Börja med buljongen. Skala och finhacka löken och fräs den i en kastrull med hälften av smöret. Tillsätt vinet och koka nästan torrt. 2. Tillsätt resten av smöret, dela svampen till buljongen o...

4

Sätt ugnen på 125 grader. Koka upp vatten i en kastrull och lägg i potatisen. Koka 15 minuter, låt rinna av och svalna lätt. Lägg den varma potatisen i en mixer eller matberedare med persiljeblad,...

20

Ugnsråstekt potatis: Skär den i tunna skivor (den behöver inte skalas) och lägg skivorna tillsammans med fint hackad vitlök i en ugnsfast form. Häll på olivolja. Smaka av med flingsalt och nymalen...

45 min
4

Putsa renfilén väl, skär den i knappt centimetertjocka skivor och lägg dem på ett fat. Droppa matolja över köttet, vänd det och droppa olja på andra sidan. Bryn matfett till såsen i en kastrull til...

4

Chutney: Skär äpplet i tärningar och löken i tunna klyftor. Fräs i panna med en stor klick smör. Sänk värmen när det har fått lite färg. Tillsätt vatten, rödvinsvinäger, koncentrerad kycklingfond,...

4

Koka upp oljan, vin, vinäger, kryddor och salt. Lägg i köttet och låt det koka på medelvärme i 7 minuter och därefter vila i sin buljong i 5 minuter innan det serveras. Mos: Skala och koka potatisa...

4

Skala och skär grönsakerna i cm stora bitar. Tvätta och dela mandelpotatisen i mitten. Koka upp grönsaksbuljongen och tillsätt lagerblad, timjan och vitpepparkorn. Lägg i potatis och koka upp. Läg...

4

Sätt ugnen på 225 grader. Koka potatisen mjuk på svag värme, så den inte spricker. Skala och grovmosa potatisen medan den fortfarande är varm. Blanda i ägg, ost, citronskal, tranbär, salt och peppa...

24

Skala lök och rotfrukter, skär i större tärningar. Blanda alla ingredienserna till marinaden, lägg i köttet, löken och de skurna rotfrukterna i en plastpåse och låt marinera i kyl ca 5 timmar. Ploc...

4-6

Låt renläggen koka upp i vatten och salt, häll bort vattnet. Koka läggen i nytt vatten med salt, lök och kryddor i ca 2 tim. Låt vattnet koka i hop mot slutet av tillagningstiden med en bottenskyl...

4-6

Tillagning; Stek rödingen i ugnen ca 20 min ös med vispgrädden på fisken.Ugnen på 175 grader Den sky som blir av grädden, smöret och fiskbuljongen, koka ihop den och red den med ca 1 msk messmör. D...

40 min
2

Smula brödet och blanda med paprikan, vitlöken, osten och persiljan. (det går bra att köra allt i en mixer till en smet). Fördela röran på lövbiffarna. Lägg röran på ena kötthalvan och vik över and...

20 min
4

Börja med moset. Skala och koka potatis och selleri mjukt i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet. Koka upp mjölk, smör, grädde, vitlök och olivolja, låt allt koka samman 3-4 minuter. Pressa potatisen...

4

Skala löken och skär den i klyftor. Tina älgskaven och lossa bitarna från varandra. Putsa svampen och skär den i mindre bitar. Värm oljan i en gryta och fräs löken glansig, lägg i älgskaven och stek...

4

Koka mandelpotatisen. Häll av vattnet och låt den ånga av ordentligt, så att den bli torr. Mosa potatisen grovt och blanda med gräslök och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar. Lägg blandning...

30 min
8

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis, rotselleri, gul lök och vitlök tunt. Koka upp grädde, kycklingfond, hackad timjan, salt och peppar. Tillsätt potatis, rotselleri, gul lök, vitl...

50 min
8

Fräs schalottenlök, äpplen och fikon i smör, krydda med svartpeppar och basilika. Fyll duvan, bind upp och stek i ugn 175°c i ca 25-35 minuter. Koka ur plåten med buljongen, fräs sedan finhackad r...

4

1. Blanda socker, ättika och vatten. Skiva gurkan tunt och lägg i lagen. Låt stå ett par timmar. Strimla persiljan och blanda ner i gurkan. 2. Ställ färs och grädde i frysen i 30 minuter. Blanda f...

4

Värm ugnen till 100 grader. Gör med en tandpetare hål i varje tomat, lägg dem i en ugnsfast form och vänd dem i salt och olja. Ugnsbaka i 1 timme. Gnocchi: Skala potatisen och koka den mjuk. Häll...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.