Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Koka mandelpotatis

Ska du servera en norrlänning en surströmmingsklämma, kan det inte vara någon annan potatissort i den än just kokt mandelpotatis. Potatis är något av det vanligaste vi har i matväg här i Sverige och hur man kokar den får vi lära oss redan i hemkunskapen. Men just att koka mandelpotatis är faktiskt lite av en utmaning. Först och främst kokas mandelpotatis alltid med skal. Hemligheten är sedan att inte låta den koka utan sjuda, och att stänga av temperaturen innan den är helt klar. På så sätt minimerar du risken att skalet spricker och att det blir mos av potatisen. Är det däremot mos du vill ha, går det alldeles utmärkt att koka mos på mandelpotatis med sin mjöliga karaktär. Underbart gott till norrländska smaker!


Sätt ugnen på 125 grader. Skala och finacka lök och vitlök. Blanda färs, lök, vitlök, apelsinskal, ägg, grädde, citronpeppar, potatismjöl och 1 tsk salt. Låt blandningen stå ca 5 minuter. Forma biff...

4

Blanda lingon och socker i en skål, rör om då och då tills sockret löst sig. Finhacka schalottenlöken och stek den mjuk i ½ msk smör i en stekpanna. Blanda ströbröd och mjölk, låt svälla en liten...

4

Chutney: fräs rödkål och äpple i olivolja. Tillsätt blåbär och därefter socker, vinäger, salt och vitpeppar. Låt koka ihop ett par minuter. Färsbiffar: Blanda färsen med äpple, ägg, yoghurt och kan...

4

Sätt ugnen på 175 grader. Börja med att göra iordning rödbetorna. Skala och skiva betorna riktigt tunt, gärna med mandolin. Blanda med lagen i en skål och låt stå i rumstemperatur undertiden du gör...

4

Mandelpotatispuré: Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och låt potatisen ånga av i ca 5 minuter. Värm under tiden mjölk och grädde i en liten kastrull. Passera den...

4

Hetta upp en stekpanna och bryn älgsteken runtom i smör. Lägg därefter steken i en stekgryta. Skala löken och skär i klyftor. Skala moroten och skär i mindre bitar. Lägg ner lök och morot i grytan, kr...

4

Skala, och skiva löken Skölj och skiva champinjonerna Fräs löken svagt i ca 3 minuter , tillsätt champinjonerna och fräs ytterligare ca 3 minuter. Ta upp fräset. Bryn renskavet, tillsätt lök och s...

2-3

Lägg kräftorna i cintronolivoljan, vodkan och citronskalet. Rör försiktigt runt och låt marinera i ca 30 minuter. Klyfta potatis och ägg. Strimla salladen grovt och behåll några vackra blad till garne...

2-4

Stek fryst renskav i matfett i stekpannan. Tillsätt löken och låt den fräsa med någon minut. Smaksätt med senap, vinbärsgelé, salt och svartpeppar. Tillsätt minifraiche och låt grytan koka samman...

2

Skala och skär potatisen i bitar. skär blomkålen i mindre bitar. Skala och hacka lök och vitlök. Fräs potatis, blomkål och lök i olivolja. Tillsätt buljongen och koka sakta c:a 15 minuter. Rör ner...

4-6

Koka potatisen. Hårdkoka äggen. Låt svalna. Ansa och skiva purjolöken. Koka den mjuk i lättsaltat vatten cirka 1 minut. Grovriv äggen på ett rivjärn. Tärna potatisen och matjessillen. Lägg up...

6

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten, låt svalna. Rensa böcklingen fri från ben och skinn. Dela filéerna i bitar. Rör ihop crème fraiche, honung, gräslök, pepparrot, koriander, ingefära, kapris,...

4

Skala och finriv potatisen på rivjärn. Koka upp mjölken.Blanda alla ingredienser till plättsmeten. Grädda små tunna plättar i smör i plättlagg eller stekpanna i medelstark värme. Blanda alla ing...

30 min
4

Ugnsbakad älgfilé Putsa filén. Gnid in köttet i salt och peppar. Bryn det i lite smör tills den fått en gyllenbrun färg. Stek sedan filén på galler i ugn på 80° till dess innertemperatur är 54°. Tag...

4

Sätt ugnen på 175 grader. Putsa kycklingfileerna Lägg ut en bit aluminiumfolie och pensla den med smält smör Gnid in kycklingfileerna med rivet citronskal och örterna Salta och peppra Lägg filee...

2

Skala och finhacka löken. Stek den gyllenbrun i smör. Hacka oliverna och blanda med löken. Blanda ströbröd och mjölk och låt det stå och svälla 5 minuter. Blanda färsen med salt och peppar. Rör i ägge...

6

Koka den skalade mandelpotatisen i saltat vatten. Efter tre minuter tillsätter du den tärnade kålroten och jordärtskockan som kokas mjuka tillsammans. Slå av vattnet och låt ånga av. Tillsätt restera...

1 h
8

Skala och finhacka löken. Fräs den i smör i en kastrull utan att den tar färg. Tillsätt fond, vatten, vin och grädde. Låt sjuda 5 minuter utan lock. Sila såsen och blanda ner majsstärkelse utrörd i li...

4

Skär filén i ca 3 cm tjocka skivor. Tryck ut dem lite med handen. Stek köttet i smör i en stekpanna på medelstark värme tills det har fått fin färg, ca 2 min per sida. Strö över salt och rosépe...

30 min
4

Sätt ugnen på 200 grader. Tvätta potatisen noggrant och dela på mitten. Hetta upp lite olja i en stekpanna och stek snittytan gyllenbrun. Vänd på potatisen och salta och peppra. Skär tomaterna i halvo...

4

Skala potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av vattnet och mosa potatisen tillsammans med smöret. Blanda ner mjölk till önskvärd potatismoskonsistens. Smaka av med salt och peppar. Ska...

4

Mal alla kryddor i en mortel. Filéerna: Gnid in köttet med kryddblandningen och bryn i lite smör på hög värme. Låt köttet gå klart i ugn på 150 grader, cirka 10 minuter. Lägg i folie eller smör...

1 h
4

Tärna potatis, skala och hacka lök och vitlök. Fräs allt i smör utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka soppan på svag värme i 20 minuter. Mixa slätt med stavmixer. Späd med grädde och mj...

30 min
6

Sätt ugnen på 120 grader. Skrubba citronen. Riv skalet, pressa juicen (spara till senare). Blanda vatten, salt och citronskal. Rimma torsken i lagen 15 minuter. Skala och skär potatisen smått. S...

6

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.