Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Godaste kålpuddingen

Kålpudding är en riktig husmansfavorit. Vem som lagar den godaste kålpuddingen är svårt att avgöra, men en som klarar uppgiften med bravur är kocken Leif Mannerström som har kålpudding som en av sina paradrätter. Hans hemlighet för att få den utsökt saftig är att behålla kålbladen hela i botten och på toppen för att hålla vätskan kvar i formen och låta alla smaker riktigt tränga in i varandra. Ett gott sätt att göra kålpudding är att blanda i sirap för att få en sötma i rätten. För den som vill laga en god kålpudding lchf får man däremot hoppa över sirapen, vilket såklart också går bra. Addera en smakfull kryddning istället. Den godaste såsen till kålpudding görs med fördel på stekskyn som bildas i formen. Den får gärna vara gjord på grädde som tillför naturlig sötma.


Sätt ugnen på 200 grader Lägg köttfärsen i en skål. Blanda med 1 ägg, 2 msk soja, 1 msk honung, och 1 krm peppar. Smörj en ugnssäker form, ca 30x25 cm med 1 msk olja. Forma köttfärsen till en...

45 min
4

Sätt ugnen på 175 grader. Skär bort roten på vitkålen och strimla resten grovt. Finhacka lök och vitlök och grovhacka aprikoserna. Hetta upp en stor stekgryta eller stekpanna med smör och olja...

4-6

Strimla vitkålen och bryn den lätt i smör. Rör ner sirapen. Låt kallna. Blanda köttfärsen med salt och kryddor. Sätt ugnen på 175°. Blanda färs och kål. Lägg blandningen i en ugnssäker form. Lös upp...

50 min
4
8

Börja med att hacka löken fint. Blanda köttfärs, grädde, ägg, lök och keso. Krydda med örtsalt och vitpeppar. Häll över smeten i en smord långpanna. Stek den strimlade vitkålen i smör i en stek...

6-8
6

Skär ut rotstocken ur kålhuvudet och förväll det i lättsaltat vatten 10-15 minuter (den längre tiden för vitkål). Ta upp kålhuvudet med en hålslev och lossa försiktigt fina blad. Skär bort den hårda m...

6-8
5

1. Blanda samman köttfärs, salt, peppar och ägg i en bunke. 2. Strimla vitkålen och fräs i matfett. När den börjar mjukna häll över sirapen och fräs med en liten stund. 3. Blanda samman vitkå...

4
5

Fräs köttfärsen med lök och vitkål i smöret i en panna som det finns lock till. Tillsätt sirap och soja efter en stund. När löken börjar bli genomskinlig tillsätts buljong. Låt alltsammans putt...

20 min
4
4

Blanda samman vätskan med ströbröd, låt svälla ca 10 min. Lägg sedan i köttfärs och ägg och blanda ihop, krydda med salt och peppar. Hacka vitkålen i små bitar. Lägg ¾ av kålen i botten av lergryt...

1 h 45 min
4-6
3

Sätt på ugnen 175 grader Blanda ströbröd, salt och peppar. Skär kålen i tärningar eller strimla den. Bryn i stor panna eller gryta, passa så den inte blir bränd. Tillsätt sirapen mot slutet av s...

1 h 10 min
4-5
4

Koka och mosa potatisen. Rör ner den i färsen tillsammans med salt, peppar och mjölk. Arbeta till en smidig smet. Skär kålen i bitar och förväll den i lättsaltat vatten några minuter. Låt den rinna av...

4
3

Sätt ugnen på 225 grader. Skölj och strimla vitkålen. Skala och skiva löken. Förväll kål och lök i lättsaltat vatten i en kastrull på svag värme 5-8 min. Häll av kokvattnet. Blanda färsen med tom...

40 min
4
3

Sätt ugnen på 200 grader. Skär bort roten på kålen. Tärna ner kålen i ganska grova bitar. Koka kålen med 2-3 msk kalvfond, salt, vitpeppar och kryddpeppar. Koka till kålen är mjuk. Smaka av skyn...

5-6
3

Skär kålen och bryn den i smöret. Blanda köttfärs, fläskfärs, den rivna löken, grädde ägg och kryddor Lägg i den brynta kolen i en stor kastrull varva med köttfärsröran i 2-3 varv. Häll i vattne...

1 h 30 min
6-8
1

Smörfräs vitkålen och i med sirapen. När den är klar, lägg den i en stor bunke. Tag i alla kryddor, lök och de rivna morötterna. Blanda ihop allt. Tag en hög stor ugnsform och lägg i all blandninge...

8-10
1

Bryn ca 1/4 strimlat kålhuvud och en hackad gul lök i rejält med smör. Bryn också 8 hg nötfärs. Krydda med salt, svart- och vitpeppar och blanda i en ugnsform. Pressa ihop lite och häll på 2 dl grädde...

1

Koka bulguren 15 minuter och låt dra några minuter. Hacka lök och vitkål och bryn i margarin, lägg åt sidan. Bryn köttfärsen och krydda den. Blanda köttfärsen och den kokta bulguren. Varva kål/lök...

1 h 30 min
4
1

Skär kålhuvudet i bitar och bryn i smör och sirap. Blanda sedan den brynta kålen med den färdiga risgrynsgröten. Tillsätt ägget, salt, peppar och ev. mer sirap. Känns smeten tjock tillsätt grädde...

6-8
1

Skölj, klyv och ta bort stocken på vitkålshuvudet och dela kålen i bitar. Förväll i en gryta med lättsaltat vatten, ca 5 minuter. Låt kålen rinna av i ett durkslag. Blanda kålen med sirap och soja....

10

Börja med att koka potatisen. Blanda köttfärs, kalvfond, mjölk, kryddpeppar och salt i en bunke. Låt margarinet bli ljusbrunt i en stekpanna. Tryck ut köttfärsen till en tunn kaka i stekpannan...

30 min
4

Strimla kålen. Lägg strimlorna i en stor kastrull och låt dem fräsa 10-15 minuter med lika delar smör och rapsolja. Kålen skall bli blank och mjuk, inte bränd och mörk. Koka upp en halv liter vatte...

4

Sätt ugnen på 200 grader. Skär kålen i småbitar och bryn den i en gryta. Rör om så att kålen blir lätt brynt, men absolut inte bränd. Lös upp buljongtärningen i kokande vatten. Häll blandninge...


Sätt ugnen på 175 grader. Låt keson rinna av i en sil. Blanda färs, grädde, ägg och keso. Krydda med salt, peppar och lökpulver. Häll över smeten i en smord långpanna. Strimla vitkålen fint och s...

4

Strimla och bryn kålen 10-15 minuter i smör och rapsolja. Kålen ska bli blank och mjuk, inte bränd och mörk. Koka upp vatten och tillsätt kalvfond. Skala och hacka löken. Skala, kärna ur och grovri...

2

Rör ner ströbrödet i grädden, salta och peppra (ganska mycket), låt det stå och svälla en stund, fräs färsen, salta och peppra den också. Strimla kålen och fräs den mjuk i smör, salta och häll på li...

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.