Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gösfilé

Gös är en riktig aptitretare till fisk. Att servera gösfilé på middagsbjudningen låter ingen gäst gå hem varken hungrig eller besviken. Gös är en vit fisk som är mjäll och fin i köttet och smakar fantastiskt gott! Den går att tillaga på en mängd olika sätt – stekt, ugnsbakad, ångad eller i en soppa eller gryta – det är bara smaken som avgör hur just du väljer att tillaga din gösfilé. Och tillbehören förstås. En smörstekt gösfilé med kantareller smakar ljuvligt en sensommarkväll och känns oerhört lyxig trots sin enkelhet. Prova också att tillaga gösfilé i folie, fylld med smakrika örter. Ett foliepaket kan tillagas i ugnen, men prova gärna att göra det på någon av sommarens alla grillkvällar – det kommer att bli en garanterad succé!


Potatis: Skrapa potatisen och koka den mjuk i saltat vatten. Låt den ånga av i durkslag. Blanda potatisen med salladslök, olja, citronsaft, salt och parmesanost. Rödbetor: Skölj och koka rödbetorna...

4

Sätt ugnen på 200º. Koka potatisen mjuka i lättsaltat vatten, cirka 20 minuter. Skala rödbetorna och strimla dem i stavar. Koka stavarna i grädde tills de blir mjuka, men inte sönderkokta. Rör...

4

Dela och koka sötpotatisen mjuk i saltat vatten 25 minuter, klyfta och pensla den med rapsoljan. Häll av och skölj bönorna. Skölj och tärna tomaterna. Halvera, kärna ur och tärna avokadon. Blanda...

4

Tärna fiskfiléerna och salta dem. Sätt dem i en mixer och tilsätt ägget, grädden . Mixa ihop det hela till en jämn massa. Smula getosten och blanda den i smeten. Låt smeten stå kallt 1-2 h. Form...

1 h
4

Sätt ugnen på 225 grader. Halvera tomaterna. Lägg dem i en oljad ugnssäker form. Ugnsbaka tomaterna mitt i ugnen 20-30 min. Saffranssås: Fräs löken i smöret. Tillsätt vin, vatten, vinäger, lagerbla...

4

Skär fiskfilén i 8 portionsbitar. Hetta upp en stekpanna med smöret. Salta och peppra och lägg ner fiskbitarna med skinnsidan ner och stek dem ca 1 minut på varje sida. Ta upp fisken och håll den v...

4

Lägg musslorna i kallt vatten, borsta dem och släng de musslor med skadat skal och dem som inte sluter sig. Skala och hacka lök och vitlök. Dela kärna ur och finhacka pepparfrukten. Hetta upp ol...

10

Bena ur gösfiléerna och krydda dem med salt och peppar. Vik ihop filéerna och lägg dem i en smord ugnsfast form. Skär bort kanterna på brödskivorna och grovhacka örterna. Kör dem i en matberedare ti...


Skär fänkålen och den gula löken i 5 mm stora bitar, halvera och skölj purjolöken, skär den i 3 mm skivor. Fräs fänkål, purjolök och den gula löken. Tillsätt saffran och fräs ytterligare en minut. T...

30 min
4

Skala potatisen och koka i 10 minuter. Skala och kärna ur gurkan. Dela i centimeterstora bitar. Stek potatisen och gurkan i smör tills den har fått lite färg. Salta och peppra. Stek gösen i smör....

4

Jag har använt gös, men man kan såklart använda annan fisk. Filéa fisken, och skär filéerna till två bitar längs med fisken. Trä upp fisken som ett "dragspel" på ett grillspett så att du har 8 spett....

4

Skär fisken i ca 2 x 2 cm stora tärningar. Salta och sockra. Låt stå kallt när soppan lagas. Skrubba musslorna under rinnande kallt vatten. Släng bort de som inte sluter sig. Skala och finhacka lök...

8

Blanda ströbröd och mjölk eller vatten i en skål. Låt det svälla ca 10 min. Vik limebladen dubbla och dra bort mittnerven. Skär bladen i mycket tunna strimlor. Dela kärna ur och skär pepparfrukten...

4

Lägg ut de tinade fiskfiléerna. Salta lätt och vik dem på mitten. Skala räkorna, lägg skalen i en kastrull. Slå på 4 dl vatten och koka skalen kraftigt 5 min. Sila från och kasta skalen. Fräs...

6

Sätt ugnen på 250 grader eller tänd grillen. Riv 4 stora foliebitar och lägg ut dem på bänken. Skiva potatis, svamp och chili. Dela haricot verts och sockerärtorna. Skär gösen i portionsbita...


Bryt blomkålen i små buketter, koka hälften av dem mjuka i mjölken i en teflonbelagd stekpanna eller kastrull. Ta upp dem och mixa dem till en puré. Rör ner 1 msk smör och smaka av med salt och peppar...

4

Kärna ur och finhacka pepparfrukten. Gnid in tonfisken med pepparfrukt, salt och svartpeppar. Borsta potatisen och koka den i lättsaltat vatten. Låt kallna och klyfta potatsen. Skala och skiva l...

2

Lägg gösfiléerna i en ugnsäker form. Blanda i alla kryddor i kokosmjölken och vattnet, rör även i majsmjölet. Häll blandningen över fisken. Sätt in fisken i ugnen i 225 grader i 25 minuter. Ta ut...

40 min
4-6

Blanda ströbröd, curry, senapspulver och salt, vänd fisken i blandningen. Tina och spritsa bönorna, koka dem i lättsaltat vatten tills de mjuknat, ca 15 minuter. Häll av vattnet. Spara 1 dl bönor t...

4

Salta gärna gösen ett par timmar innan tillagning så blir den fastare i köttet. Skär filéerna i portionsbitar innan tillagning Strimla bacon och knaperstek, tillsätt därefter kaprisen och mosa den...

20 min
4

1. Skär gösfilerna i portionsbitar om filérna är stora 2. Smält smör i en kastrull och lägg ner rödlök, kapris och rödbetor. Fräs i några minuter och krydda med salt och peppar. 3. Stek eller grilla...

4

Hacka tomaterna fint. Skala och hacka vitlöksklyftorna. Hacka chilin. Koka upp 2 dl vatten och 1 tsk salt i en stor kastrull och sjud fiskfiléerna tills de har blivit vita i köttet, ca 1 minut. Ta upp...

4

Salta fisken och låt den ligga i kylen i 30 minuter. Mixa fisken i en matberedare i ca 3 minuter, tillsätt grädde och mixa i ytterligare 2 minuter. Lyft ur färsen och blanda i räkor, chili, ingefär...

4

Sätt ugnen på 175 grader. Ringla lite olivolja i en ugnssäker form. Häll på vinet. Dela gösfiléerna på längden, ta bort benen. Bred på tapenade och rulla ihop filéerna. Skölj zucchinin och hyvla...

4

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.