Sök Recept

Amerikansk sommarpaj

<< Tillbaka
Även mitt i veckan finns det tid för en dessert, speciellt då den är fylld av frukt och enkel att laga.
Betyg (2 röster)
Antal personer
8 st

Ingredienser

300 g hallon, frysta
2 medelstora syrliga äpplen
4 tsk maizena

Topping:
2 dl havregryn
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 msk finhackad mandel
3 msk strösocker
1 msk rivet citronskal
1 msk smör eller margarin
3 dl lättmjölk


Gör så här

Tina hallonen och spara ½ dl av hallonens saft. Skala, kärna och skiva äpplena. Sätt ugnen på 200 grader. Smörj en 24 cm stor form med matfett.

Vispa ihop hallonsaft och maizena i en teflonstekpanna. Tillsätt äppelskivorna, stek dem på medelvärme under omrörning tills de är mjuka.

Blanda ihop hallonen och äpplena. Koka upp dem under omrörning tills de är genomvarma. Häll fruktblandningen i den smorda formen.

Blanda havregryn, vetemjöl, bakpulver och finhackad mandel i en skål. Blanda ner socker och rivet citronskal. Smält matfettet och blanda ner i mjölblandningen. Rör ner mjölken lite i taget tills det blir en jämn smet.

Bred smeten över fruktblandningen. Lämna 1½ cm av kanten fri. Baka tills degen är gyllene, ca 20 minuter. Sätt pajen på ett galler och låt svalna. Servera med till exempel vispgrädde eller vaniljglass.